Google Maps versus OpenStreetMap: wat bieden deze landkaarten u?

Google Maps versus OpenStreetMap: wat bieden deze landkaarten u?

In Website door Telenet Business

Google Maps kent u. Maar doet ook OpenStreetMap een belletje rinkelen? Toch kan deze laatste misschien uw probleem met Google Maps oplossen. In dit artikel vergelijken we de twee.

Google Maps versus OpenStreetMap. Welk van deze navigatiesystemen is het interessantst voor u en uw zaak?

Wat is OpenStreetMap?

OpenStreetMap (OSM) is een online wereldkaart opgebouwd door 4 miljoen actieve leden. Deze werken ze continu bij. OSM is ook opensource. Niemand hoeft ervoor te betalen. Niemand staat zijn of haar privacy af bij het navigeren op de kaarten. Geen grote organisatie gebruikt of misbruikt de data die verzameld worden.

Google Maps: commercieel product

Hier zien we meteen een groot verschil met Google Maps. De zoekmachinegigant stelt zijn navigatietool gratis ter beschikking, maar verkoopt de data die het verzamelt aan adverteerders. Voor wat hoort wat.

Bedrijven die Google Maps op hun site willen, moeten sinds kort betalen bij grote bezoekvolumes en indien ze het kaartje personaliseren.

Aan elkaar gewaagd

De twee online landkaarten zijn in detail aan elkaar gewaagd. Al wint OpenStreetMap wanneer we minder bevolkte gebieden bekijken. Google Maps dekt immers niet de hele aardbol. Daarentegen werkt in elke regio wel iemand belangeloos mee aan OpenStreetMap.

Dat is ook te merken bij grote rampen. De OSM-kaarten worden razendsnel bijgewerkt, bijvoorbeeld na de hevige aardbeving in Haïti. Hulpverleners deden beroep op de accuraat bijgewerkte kaarten van het rampgebied.

OpenStreetMap ook voor bedrijven

Misschien vindt u in OSM de oplossing die u zoekt. Ook steeds meer grote bedrijven vertrouwen op OSM. Zo gebruikt Apple dit platform voor de foto- en Kaarten-app. Esri gebruikt het als basis voor hooggespecialiseerde maps, 3D- en geologische kaarten, enzovoort. Garmin voor zijn navigatie.

Nu u OpenStreetMap kent, levert het misschien de oplossing voor uw zaak of website. Log in, bekijk wat de kaart al biedt en verbeter de kaarten die u nodig hebt.