Wat is een error 404-pagina? En hoe voorkomt die dat bezoekers vertrekken?

Wat is een error 404-pagina? En hoe voorkomt die dat bezoekers vertrekken?

In Website door Telenet Business

Error of terror? Foute en oude website-url’s kosten u online bezoekers. Al vangt een goede error 404-pagina de verdwaalde bezoeker wel op. Maar hoe?

Gemiddeld levert ongeveer 7% van de websitebezoeken een ‘404 error not found’-boodschap op. Stel u voor dat u zoveel mensen en kliks verliest … dat mag u niet laten gebeuren. Ontdek wat u kan doen.

Leg het probleem uit

Leg op uw 404-pagina eerst beknopt uit dat de webpagina die de lezer zoekt niet meer bestaat. Doe dit in begrijpbare taal en eventueel met een humoristische toets: “Oh dear, this link isn’t working.”

Vraag uw webmaster om een dergelijke pagina aan te maken of stel ze zelf in via de 404-plugin voor WordPress of de Search 404 in Drupal.

Fix de error 404

Bied vervolgens een uitweg. Dat is het allerbelangrijkste van deze pagina. Link bijvoorbeeld naar andere interessante pagina’s, recente blogs, een gratis download …

Stel u bij het instellen van deze pagina één doel voor ogen: uw bezoeker niet kwijtspelen.

Nog beter is hem of haar verrassen.

5 beste error 404-pagina’s

Inspiratie vindt u bij andere error 404-pagina’s. Bijvoorbeeld:

Met de Notfound-pagina van Child Focus brengt u bij elke niet gevonden pagina een verdwenen persoon onder de aandacht van uw bezoekers. Ongetwijfeld de meest altruïstische 404-pagina ter wereld.

Error 404 page Child Focus

Lego maakt een sterke link met zijn producten en merk. Leuk en duidelijk.

Error 404 page Lego

Gifjes en LOL-site 9gag gebruikt de 404-pagina met één doel: hun app promoten. Met deze call-to-action is het meteen helder wat u als bezoeker moet doen.

Error 404 page 9gag

Heyzap verzamelt gigantisch veel kliks met zijn 404-pagina. Iedere verdwaalde bezoeker speelt wel even het spelletje, om vervolgens naar de homepage door te klikken.

Error 404 page met game van Heyzap

Airbnb legt zijn bezoekers een aantal keuzes voor. Heel wat merken gebruiken zo de 404-pagina als verwijspagina naar hun website.

Error 404 page van Airbnb

Heeft uw website nog geen error 404-pagina? Maak er snel een persoonlijke pagina van. Zo verliest u geen klanten en omzet aan foute of oude url’s.