Zo groot mogen de afbeeldingen op uw website zijn

Zo groot mogen de afbeeldingen op uw website zijn

In Website door Telenet Business

Grote afbeeldingen vertragen uw website. Misschien kampt u met dit probleem, net als andere zelfstandigen en ondernemers. In dit artikel ontdekt u hoe groot de afbeeldingen op uw website best zijn.

Uw bezoekers én Google verlaten uw website als deze te traag laadt. Daarom verkleint u de afbeeldingen best voordat u ze oplaadt naar uw website. Het vraagt enkele minuten extra tijd, maar levert u wel meerdere voordelen op.

Met welke programma’s kan u beelden verkleinen? En wat zijn de beste formaten?

Verklein uw beelden vooraf

Aan te raden is om uw beelden al te verkleinen voordat u ze uploadt naar de server van uw website. Dat doet u met fotobewerkingssoftware zoals bijvoorbeeld Photoshop of gratis alternatieven als Pixlr en Gimp.

De voordelen? Uw foto’s nemen minder serverruimte in, waardoor uw maandelijkse hostingkost mogelijks lager uitvalt. U verkort meteen ook de laadtijd van de pagina’s waarop de foto’s staan. Dat komt o.a. uw score in Google ten goede.

Grote en kleine formaten

Voor een website hebt u grote én kleine formaten nodig voor eenzelfde foto. Volg deze richtlijnen:

  • 200 pixels breedte volstaan voor een kleine foto.
  • 300 pixels breedte geven een middelgroot beeld.
  • 1 024 pixels breedte is de richtlijn voor het maximumformaat.
  • 1 200 tot 1 700 pixels breedte maken dat de foto getoond kan worden op het volledige scherm van een laptop.

Behoud telkens de originele hoogte-breedte-verhouding van de foto. Dan schaalt de hoogte automatisch mee.

Meerdere formaten van 1 foto

Sommige websiteplatformen, zoals WordPress, maken automatisch verschillende formaten aan van uw foto. In WordPress kan u bovendien gratis foto’s bijsnijden nadat u ze opgeladen hebt. Dat doet u door naast de foto op de knop ‘afbeelding bewerken’ te klikken. Ook handig zijn betalende plugins zoals Kraken Image Optimizer die de fotogrootte automatisch met 50% verminderen zonder kwaliteitsverlies. Daardoor hoeft u foto’s niet handmatig te verkleinen.

Wanneer u de foto’s vervolgens toevoegt bij het maken van webpagina’s, kiest u het kleinst mogelijke formaat. Voor bezoekers die de foto’s ook in volle glorie willen bewonderen, zorgt u ervoor dat het mediabestand zich opent wanneer er op het kleine beeld geklikt wordt.

Zo krijgen ze het grote en kwalitatieve 1 200 tot 1 700 pixel-beeld op hun scherm.

Meer tips voor betere afbeeldingen