online security

Eén valse factuur kan cyberaanval uitlokken. De gevaren voor u?

In Online Veiligheid door Telenet Business

Hoe beveiligt u uw winkel in de straat? Installeert u een alarm? Plaatst u paaltjes tegen ramkrakers? Haalt u ‘s avonds het geld uit de kassa? Ook online moet u zich beveiligen tegen indringers. Waarom?

Het is een misverstand dat enkel grote en populaire websites een doelwit zijn van hackers. 60% van alle cyberaanvallen zijn gericht tegen kmo’s. Bij het federale cyber emergency team CERT komen maandelijks 1000 tot 1500 meldingen van een cyberaanval tegen kmo’s binnen.

Welke schade lijdt u na een aanval van cybercriminelen?

Losgeld moeten betalen

“Ik opende één valse factuur in mijn mailbox, en plots was ik gehackt”, getuigt zelfstandige Gerrit Wouters van Partycrew. “Ik verloor toegang tot de bestanden op mijn computer. Enkel wanneer ik de hackers 400 euro betaalde, zouden ze me opnieuw toegang geven.”
Gerrit betaalde niet, maar bracht zijn harde schijf binnen bij een gespecialiseerde firma. Het kostte hem een kleine 1000 euro, en hij was nog steeds de helft kwijt.
Dit eisen van losgeld in ruil voor toegang tot uw eigen computer komt steeds vaker voor, met steeds hogere bedragen aan losgeld.

IT-materiaal om zeep

Ook om spam en virussen te verspreiden, gebruiken hackers andermans websites, mailadressen en servers. Wanneer ook uw IT-toestellen worden gebruikt door malafide personen, betekent dit dat er software op draait die u niet kent, en die rekencapaciteit en opslagruimte van u inneemt die u zelf nodig hebt. Bovendien is deze malware vaak schadelijk voor uw apparaten en data. Herstelkosten lopen al snel op.

Inbreuk op privacy klanten

Als online winkel en website verzamelt u data over uw klanten. Vooral bij een aankoop registreert u persoonlijke informatie, zoals naam, adresgegevens en bankinformatie.
Klanten geven deze informatie alleen in wanneer ze weten dat deze veilig is. Ze wensen achteraf niet beroofd te worden door hackers. En ze willen zeker niet dat hun gegevens worden doorverkocht voor marketingdoeleinden.

Uw website overhoop

“Ik vond het heel leuk om aan de website van mijn mama te prutsen.” Dit meisje uit een recente campagne van AXA verandert vlotjes de kleuren van de website van haar mama die fotografe is. Als zij het al kan… dan is het voor een crimineel een koud kunstje om de controle van een website over te nemen.

Vergelijk dit inbreken met het verplaatsen van uw meubels, een rondje rijden met uw camionette of het omwisselen van al uw producten op uw winkelschappen. Voelt u zich dan nog veilig in eigen huis of winkel? Wilt u niet steeds de controle over uw online activiteiten behouden?