Cheerful  smiling  child (boy) holding a instant camera

Zo maakt u betere foto’s voor sociale media. 7 fototips voor amateur-fotografen

In Nieuwsbrief door Telenet Business

Foto’s en filmpjes scoren meer likes en reacties op sociale media dan tekst. Originele en professionele foto’s zijn dan ook onmisbaar in uw online marketing. Hoe schiet u ze?

Wat is het belang van professionele foto’s?

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Zeker op sociale media. Ons brein herkent een beeld in een duizendste van een seconde.

Hierdoor worden berichten met beelden sneller bekeken en begrepen. Het kost ons mensen gewoon minder moeite.

Hoe neemt u betere foto’s?

Tip 1. Goede belichting is cruciaal voor professionele foto’s. Kies voor natuurlijk licht. Als het te donker is, vraagt u iemand bij te lichten door, bijvoorbeeld met de flits van een smartphone door een wit servet te schijnen.

Tip 2. Fotografeer gezichten. Foto’s worden zo herkenbaarder, persoonlijker en vriendelijker. Uw zaak krijgt een gezicht!

Tip 3. Volg de regel van derden, welbekend onder fotografen. Verdeel uw beeld in 9 vlakken met 2 horizontale en 2 verticale lijnen. Plaats het onderwerp van uw foto op een kruispunt van deze lijnen, in plaats van frontaal in het midden.

Tip 4. Kies voor diepte in uw beeld door wazige voorwerpen op de voor- of achtergrond. Dit lukt door uw smartphone ondersteboven te houden bij het fotograferen. Of enkel scherp te stellen op het voorwerp of de persoon die u scherp in beeld wil.

Tip 5. Houd uw camera hoger of lager. Zo’n kikker of vogelperspectief plaatst uw onderwerp in een heel andere dimensie. Originaliteit troef!

Tip 6. Zoom nooit in. De kwaliteit daalt dan fors. Beter is achteraf bijsnijden in het bewerkingsprogramma of fotograferen door een verrekijker of voorzetlens.

Tip 7. Verbeter Instagram-filters. Met de standaard filters lukt al veel, maar verfijning is mogelijk. Zo kiest u gemakkelijk de intensiteit van een filter door die te selecteren bij het bewerken.

Wat brengt dit op?

Hoe knapper en origineler de foto, hoe meer reacties, likes en clicks deze oogst. En is dit niet de bedoeling van uw investeringen in sociale media?

Denk voortaan langer na over een foto: het onderwerp, de compositie en fototechniek. Kijk goed rond en test eens een ander perspectief of filter.

We duimen voor fors meer reactie op uw foto’s!


Bed & breakfast-uitbaatster Isabel vraagt:

“Mijn gasten vinden mijn huisje in het echt mooier dan op de online foto’s. Hoe breng ik mijn vakantiehuisje beter in beeld?”

In het artikel hierboven vindt u al technisch advies. Om een woning en kamers te fotograferen, zijn dit nog 5 interessante tips:

  • Laat daglicht via de ramen de kamers binnenstromen.
  • Fotografeer de hoeken. Deze laten uw ruimte groter lijken. Vlakke muren geven een kleiner en minder realistisch perspectief.
  • Ruim op en stof af. Gooi alles weg wat de aandacht afleidt van uw schone kamers.
  • Benadruk unieke elementen zoals een adembenemend zicht, een speciaal theeservies, een mooie tuin, sauna,…
  • Fotografeer uw buurt. Mensen willen ook weten in welke straat en wijk ze terechtkomen. Het ideale tijdstip om buiten te fotograferen is één uur na zonsopgang of voor zonsondergang.

Bron: De vijf beste fotografietips voor een fantastische advertentie op de blog van Airbnb.