https

Waarom moet mijn website https zijn?

In Nieuwsbrief door Telenet Business

Veiligheid wordt steeds beter geregeld op internet. Zo verzekeren banken en grote e-commercebedrijven via https dat u veilig online handel met hen doet. Maar waarom moet ook uw site https zijn?

Wat is https?

Vroeger volstond http:// voor een www-websiteadres. Vandaag checken surfers best of een site https:// is. De toegevoegde s bewijst dat de site een SSL certificaat heeft. Dit is de standaard in het beveiligen van communicatie over het internet. Bovenaan in de adresbalk verschijnt een hangslot. Chrome voegt er het woord ‘veilig’ aan toe.

Een https-site garandeert:

  1. vertrouwelijkheid. Alles wat u zendt en terugkrijgt van de website is versleuteld. Niemand kan hierdoor meekijken.
  2. authenticiteit. De site is echt van de organisatie, het bedrijf, het merk dat u in de adresbalk hebt ingetypt. Geen valse site kan een ‘hangslotje’ krijgen.
  3. integriteit. De gegevens die u uitwisselt met de website worden niet door derden gewijzigd. Enkel de organisatie achter de site beheert uw data.

Waarom is het belangrijk voor u?

Sowieso verzendt uw computer gegevens wanneer u naar een website surft. Komt erbij dat er op veel websites vertrouwelijke zaken gebeuren. Misschien ook op uw website? Mensen geven hun mailadres in, doen aankopen, betalen met de kredietkaart, geven hun adresgegevens, boeken vakanties, enzovoort. Door uw site https te maken geeft u het signaal dat deze gevoelige data niet in handen komen van criminelen. Uw bezoekers doen veilig zaken met u.

Moet een kleine zelfstandige ook https zijn?

Uiteindelijk evolueren alle websites naar https, ook die van bakkers en loodgieters die misschien geen data van bezoekers verzamelen.
Waarom? Omdat de populairste browser Chrome expliciet waarschuwt voor sites die geen https zijn. Omdat https een betere score oplevert in de zoekresultaten van Google en voorkomt dat anderen uw naam en opgebouwd vertrouwen misbruiken op het net.

Neem hierover contact op met uw hostingpartner of websitebouwer. Zij helpen u verder aan een SSL-certificaat dat leidt tot de https-vermelding.


Anoniem notariskantoor vraagt:

“Onze website is nog niet https. Hoe moet ik dit regelen zodat onze klanten de site helemaal vertrouwen?”

Om https verklaard te worden, moet u het SSL certificaat halen en betalen. Via dit certificaat toont u aan dat u het echte bedrijf achter de website bent. De uitgever van het certificaat heeft dit gecheckt in de Kruispuntbank van ondernemingen en andere instanties.

Helaas is het behalen en activeren van dit certificaat niet eenvoudig zelf te regelen. Wel is het een ideale klus voor uw IT-er of websitebouwer.

Bekijk eerst of uw hostingbedrijf een eenvoudige oplossing heeft. Zo heeft One een gids, deelt Combell een paar artikels en levert Telenet u een https-totaaloplossing.

Doet u graag alles zelf, volg dan de gedetailleerde uitleg van de blog Eenmanierom.nl.