Nieuw gevaar! Opgelet voor fraude met valse bankapps

Nieuw gevaar! Opgelet voor fraude met valse bankapps

In Nieuwsbrief door Telenet Business

“Ik betaal met mijn bankapp”, zei een klant me onlangs. “Maar de dagen nadien kreeg ik geen geld op mijn rekening.” Voorkom dat u net zoals Erwin slachtoffer wordt van betalingen met valse bankapps.

Het was al druk in de winkel van Erwin toen een klant met een berg aankopen er niet in slaagde om met Bancontact te betalen. “Ik zal het overschrijven via de bankapp”, stelde hij voor. Vervolgens

liet hij Erwin alles meevolgen op zijn schermpje. Alleen … het geld kwam nooit toe.

Waarover gaat het?

Winkeliers en verkopers die werken met tweedehandswebsites worden steeds vaker bedrogen. De koper heeft zogenaamd geen cash bij of de betaalkaart werkt niet. Vervolgens opent hij op zijn smartphone een imitatie-app van vaak een Nederlandse bank zoals Rabobank, ING of ABN AMRO. Deze app lijkt als twee druppels water op de echte bankapp. Hij toont een rekeningnummer met saldo, doet een overschrijving met cijfercode en bevestigt de betaling … die niet plaatsvindt.

Waarom is het belangrijk voor u?

Met de valse bankapps plegen klanten diefstal waar u bij staat. U geeft producten mee die niet betaald worden. Het gaat steeds om grote aankopen: een gitaar van 1.700 euro, een auto van 7.800 euro, kleding voor een paar honderd euro, …

Hoe voorkomt u fraude?

Laat klanten betalen met geld of via officiële digitale betaalmiddelen als Bancontact, Seqr, en Payconiq. Check steeds op uw toestel of computer of u een bevestiging krijgt van een geslaagde transactie.

 

Ook goed om weten: met sommige bankapps stuurt u zelf een betaalverzoek, zoals ook in de Bancontact-app. U ziet meteen dat het bedrag op uw rekening is bijgeschreven.

 


Immomakelaar Wout vraagt:

“Kan ik een USB-stick met wachtwoord beveiligen?”

Zorg niet alleen voor een wachtwoord, Wout. Versleutel alles wat op de USB-stick staat. Enkel zo bent u zeker dat de gegevens niet misbruikt worden na verlies of diefstal.

Als u nog eens een USB nodig hebt, koop er dan een waarbij encryptie of beveiliging is inbegrepen. Dat is het gemakkelijkste. De Kingston DataTraveler 2000 heeft zelfs een fysieke cijfercode.

 

Is de USB al in uw bezit? Dan is VeraCrypt de software die aangeraden wordt door specialisten, zowel voor Windows, Apple als Linux. Download en installeer deze voordat u gegevens op uw USB zet.