Hoe snel opent uw website echt? Test het met deze gratis tools

Hoe snel opent uw website echt? Test het met deze gratis tools

In Nieuwsbrief door Telenet Business

Nu uw site steeds meer bekeken wordt op een mobiel toestel is snelheid van levensbelang. Een site die niet binnen de seconde opent, wordt weggeklikt. Hoe snel is uw site eigenlijk?

In dit artikel informeren we u over online speedtesten. En hoe ze inzetten om meer bezoekers – langer – te verwelkomen op uw website.

Wat is een online speedtest?

Een speedtest vertelt u hoe snel uw site is. U krijgt meteen ook oplossingen om de snelheid te verbeteren. Leuk is dat u zo’n speedtest gemakkelijk zelf uitvoert. Zelfs nu meteen! Volg de links onderaan in deze nieuwsbrief.

Waarom is snelheid belangrijk?

3% van uw bezoekers wil niet langer dan 1 seconde wachten op een webpagina. 16% verlaat uw site als ze 1 tot 5 seconden moeten wachten, lezen we in het artikel Met deze 5 trucjes verhoogt u de snelheid van uw website.

De 2 beste tools om snelheid te meten?

De 2 beste gratis tools komen uit de Google-stal:

Tool 1: Lighthouse bezorgt u een volledig overzicht van prestaties: de snelheid, toegankelijkheid, SEO-score,… Goed is dat er geen theoretische snelheid wordt gemeten. Wel de snelheid die een surfer echt ervaart. Gebruik het overzicht van fouten en tips om de snelheid van uw site of web app te verbeteren.

Tool 2: PageSpeed Insights is de meest gekende online snelheidsmeter. Geef het adres van de site die u wil analyseren in de zoekbalk in. Een paar seconden later krijgt u het rapport. Dit geeft antwoorden op 2 vragen: Hoe snel is de site? Zijn er mogelijkheden om te optimaliseren?

Gebruik de optimalisatiesuggesties om uw site te verbeteren.

Webspecialisten menen wel te weten dat PageSpeed Insights verouderd is. Ze raden Lighthouse aan. Voeg Lighthouse toe via de extensie in Google Chrome. Zo meet u supersnel eender welke website.


Coach Alice vraagt:

“Mijn site is niet goed leesbaar op een smartphone. Hoe test ik wat het probleem is?”

Goed dat u het vraagt, want steeds meer mensen en potentiële klanten checken uw site op hun smartphone. Ze haken af als deze onleesbaar of onhandig is.

Test nu heel gemakkelijk of uw site mobielvriendelijk is via de gratis Mobile Friendly test van Google. Geef het websiteadres in en klik. Als uw site groen licht krijgt, is deze perfect te lezen en te bedienen op een klein scherm. Krijgt u rood licht? Dan is uw site niet geschikt voor mobiele apparaten.

Leuk is dat de test ook de problemen én oplossingen aangeeft. Ook het artikel 5 tips om uw site beter te maken voor mobiel helpt u.