people, communication, technology and lifestyle - hipster man with smartphone, earphones and fixed gear bike listening to music on city street

Hoe podcasten als kleine ondernemer?

In Nieuwsbrief door Telenet Business

Video is duur. Teksten schrijven is moeilijk. Foto’s worden al in overvloed gedeeld. Wat denkt u van een meer unieke manier om een publiek te bereiken? Start met een podcast.

Ondernemer Raf heeft intussen 51 podcasts online staan. Elke aflevering lokt 1000 tot 2000 luisteraars. “Ik verwachtte nooit een direct effect op mijn zaak”, zegt storyteller Raf Stevens. “Wel merk ik nu dat sommige mensen zich voor een workshop inschrijven nadat ze een tijdje mijn Story Club-podcasts hebben beluisterd.”

Wat is een podcast?

Een podcast is een audio-reportage of -interview dat aangeboden wordt via websites en podcast-apps op ieders smartphone. Het geluidsbestand is een mp3-file. Een podcastreeks verzamelt alle podcasts van één maker of rond één thema.
Mensen abonneren zich gratis op de kanalen die ze leuk of interessant vinden. Ze kiezen zelf wanneer ze welke reportage beluisteren, bijvoorbeeld in de wagen, op de trein, in de wachtzaal… Dit kan ook offline.

Waarom is het belangrijk voor u?

In Nederland delen al heel wat ondernemers hun passie via een podcast. In België spotten we enkel Raf Stevens, Karina Urbina en Greet Bunnens en Vuile Lakens-experten Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne. Er ligt dus nog een mooi terrein braak.
Een podcast is een mooie en unieke manier om u als ondernemer en zelfstandige te laten zien. Wie interessante mp3’s deelt, bouwt een reputatie en een community op. Hij of zij intrigeert mensen en wint klanten.
Opgelet! Promoot geen producten via een podcast. Push niet, want mensen abonneren zich niet op promopraatjes. Ze willen leren en groeien via interessante gesprekken en reportages.

Wat brengt het u op?

Raf begon niet met zijn podcast om klanten te winnen en zijn zaak beter te laten draaien. Hij wilde enkel verhalen delen. “Wel merk ik dat nieuwe klanten vaak al een tijdje naar mijn podcast luisterden. Ze werden geboeid door mijn aanpak en persoon. Ze voelden mijn passie en begonnen zich af te vragen: ‘Wie is Raf?’ Ze bezochten mijn website… en boekten een workshop.”


Stand-upcomedian Berten vraagt:

“Ik heb opnames gemaakt. Hoe deel ik deze nu met mijn publiek?”

Er bestaat een eenvoudige manier om podcasts met de wereld te delen: SoundCloud. Het is dé tool om uw podcasts te verzamelen en te verspreiden.
SoundCloud is als YouTube, maar dan voor audiofragmenten. Het hostingplatform bewaart uw mp3’s, maakt ze beschikbaar voor iedereen en via alle mogelijke platformen. Zo deelt u de podcasts meteen op uw eigen website, via uw nieuwsbrief, op Facebook, enzovoort.

Vanuit SoundCloud zijn uw podcasts ook beschikbaar via de iPhone-app Podcasts en via alle andere podcasts-app voor smartphones.

Het enige wat u hoeft te doen? Maak een profiel aan op SoundCloud, upload regelmatig een podcast en werf luisteraars.