Zijn al uw bestanden veilig? Zo start u met een automatische back-up

Zijn al uw bestanden veilig? Zo start u met een automatische back-up

In Nieuwsbrief door Telenet Business

Digitale bestanden zijn kwetsbaar. U verliest bijvoorbeeld uw laptop. Hackers kraken uw netwerk. Een virus besmet uw bestanden. Uw computer crasht. Hoe voorkomt u verlies van data? Dankzij deze oplossingen voor automatische back-ups.

Verlies van data bedreigt elke kmo en ondernemer. Als uw bedrijf gehackt wordt, uw kantoor afbrandt, medewerkers schade aanrichten of een virus uw computer en server binnendringt, bent u onherroepelijk belangrijke bestanden kwijt.

Bij een back-up worden gegevens en bestanden op twee of meer fysieke locaties tegelijk bewaard. Automatische back-ups zorgen ervoor dat dit proces onzichtbaar op de achtergrond verloopt. Het kost u geen tijd. U werkt ondertussen verder en verliest nooit gegevens.

Ook nodig bij cloudopslag?

Nu veel ondernemers zijn overgestapt op clouddiensten wordt er verondersteld dat digitale bestanden altijd en overal veilig zijn. Dit is echter niet het geval. Cloudopslag is geen back-upoplossing.

Bedrijven als Microsoft en Google beveiligen hun clouds, dat klopt. Maar u mag niet volledig vertrouwen op hun clouddiensten. Bijvoorbeeld: als een virus uw bestanden besmet en onleesbaar maakt, worden deze onleesbare bestanden netjes gesynchroniseerd. Ook wanneer een medewerker bestanden wist, verdwijnen deze uit de cloud.

Hoe regelt u de back-up?

Een automatisch back-upsysteem voorkomt veel ellende. Zowel voor Office-, Mac- en Google-bestanden bestaan goede oplossingen. Leuk om weten: onderstaande oplossingen kosten minder dan 5 euro per maand.

  • Office 365 regelt meteen een automatische back-up van al uw bestanden zoals Word- en Excel-documenten via CloudOffice.
  • Time Machine is de oplossing voor Mac. Selecteer de schijf waarop u de back-up wenst te bewaren, bijvoorbeeld een eigen server of AirPort Time Capsule. Automatisch wordt er elk uur een reservekopie gemaakt, en dagelijks of wekelijks van oudere bestanden.
  • Wil u het nog veiliger spelen? Dan raden we een back-up van Google Drive en/of OneDrive van Office 365 aan. Dit kan via de online back-upservice Spanning. Dagelijks maakt het een backup van uw hele cloudopslag.
  • Mac back-upt u via oplossingen als iDrive of het Nederlandse Mac-up!.

Verhuurster aan zee Ann vraagt:

“Als ik mijn eigen Google-review score bereken, kom ik uit op 4,2. Google zelf vermeldt 3,9. Vanwaar dit verschil?”

Het is inderdaad mogelijk dat u minder sterren haalt op Google dan u zou verdienen op basis van de reviews. Het lijkt logisch om te denken dat Google het aantal sterren van alle reviews optelt en deze deelt door het aantal reviews. Maar dit is niet de manier waarop de zoekmachine uw totaalscore berekent.

Google houdt ook rekening met andere online signalen:

Als deze signalen slechter zijn dan de individuele reviews op Google, valt uw totaalscore lager uit.