5-tips-beter-mobiel

5 tips om uw site beter te maken voor mobiel

In Nieuwsbrief door Telenet Business

Uw website wordt steeds vaker mobiel bezocht, steeds minder vanaf een grote desktop computer. Wat verandert u daarom best in het design van uw website?

Waarom focussen op mobiel?

De trend is duidelijk. Er wordt vandaag al vaker mobiel gesurft (55%) dan via een desktop (45%). Focus daarom best helemaal op mobiel. Laat uw bezoekers genieten van uw site, in plaats van zich te ergeren.

Hoe beter designen voor mobiel?

  1. Kies voor een responsive website. Deze past zich automatisch aan elke schermgrootte aan. Ook op SEO scoort u beter. En bovendien verkiest Google mobielvriendelijke websites in de zoekresultaten.
  2. Vervang uw uitgebreide navigatiebar door een beperkt aantal keuzes bovenaan (bijvoorbeeld de zoekfunctie en menuknop met uitgebreider menu, het zogenaamde hamburger-menu). Onderaan plaatst u de home-knop, de favorieten en eventuele persoonlijke pagina van uw klanten.
  3. Plaats belangrijke content centraal. De aanklikbare blokjes en invulvensters bevinden zich best op de duimvriendelijkste plaats. Dit is het midden van het scherm, volgens onderzoek van UX Matters.
  4. Hou er rekening mee dat mensen vaak mis tikken op een klein scherm. Plaats verschillende knoppen niet vlak bij elkaar. 75% van de mensen bedient zijn gsm met zijn duim. 50% gebruikt maar één hand.
  5. Maak contactgegevens aanklikbaar. Verhoog uw bereikbaarheid. Mensen willen u meteen bellen via een aanklikbaar telefoonnummer. Of u een mail sturen rechtstreeks vanuit uw site.

Wat brengt dit op?

Met een mobielvriendelijke website scoort u nu al bij de 55% mobiele gebruikers. Meteen is uw zaak helemaal klaar voor de toekomst. Goed om weten is dat zoekmachine Google een mobile first-index voorbereidt.

Lees een uitgebreid artikel over Design for Fingers, Touch and People op UX Matters.


Clown Happy vraagt:

“Ik zet graag leuke video’s van kinderfeestjes op mijn site. Hoe zijn deze ook vlot mobiel te bekijken?”

Wie mobiel surft, wil inderdaad ook vlot uw filmpjes bekijken. De beste oplossing hiervoor?

Een responsive videoplayer zoals YouTube of Vimeo op uw site. Deze werken net zoals een responsive website. Deze herschalen zich zodat uw video’s perfect gekadreerd worden op verschillende schermgroottes.

Comprimeer uw video’s en zorg per filmpje voor een aantrekkelijk aanklikbaar beeld. Dit splash screen moet leesbaar zijn op elk scherm. Hou het daarom eenvoudig. Een paar woorden in het vet en één groot beeld volstaan.