Bewerk foto's als een pro met deze 3 gratis alternatieven voor Adobe Lightroom

Bewerk foto’s als een pro met deze 3 gratis alternatieven voor Adobe Lightroom

In Efficiëntie en infrastructuur door Telenet Business

Voor wie foto’s professioneel wil bewerken, volstaan appjes en leuke filters niet. Fotografen kiezen vaak voor het fotobewerkingsprogramma Lightroom. Al zijn deze drie gratis alternatieven allicht interessanter voor u.

Veel professionele fotografen werken Lightroom. Dit Adobe-programma is zonder twijfel fantastisch, maar ook duur. Wat als u die hoge prijs niet wil betalen? Dan zijn er gelukkig uitstekende gratis fotobewerkingsprogramma’s.

Werk met RAW-beelden

Nadat u eerst betere foto’s voor sociale media hebt gemaakt met deze 7 fototips voor amateurfotografen,  moet u weten dat de digitale file van een foto zoveel meer informatie bevat dan wat de afdruk of het scherm toont.

Al deze gegevens worden verzameld in een RAW-bestandsformaat. Ofwel destilleert uw camera of fotoapp een mooie foto uit deze informatie. Ofwel opent u de RAW-beelden in een fotobewerkingsprogramma. Zo brengt u er zelf de sfeer in die bij uw zaak past.

Deze 3 alternatieve fotobewerkingsprogramma’s hebben een RAW-processor en zijn dus ideaal om uw foto’s mee te bewerken:

Alternatief 1. RawTherapee

RawTherapee is een interessant programma om foto’s te bewerken. Omdat het opensourcesoftware is, kan iedereen het mee helpen ontwikkelen. Leuk is dat alle data bewaard blijven. Hierdoor kan u altijd terug naar de originele foto. Wil u de veranderingen ook toepassen op andere foto’s? Dan bewaart u de instellingen. Of u bewerkt meteen een hele reeks foto’s.

Versie 5.5 is net gelanceerd. Hier vindt u uw gratis download van RawTherapee voor Mac, Windows en Linux.

Alternatief 2. LightZone

Ook LightZone behoudt het originele formaat volledig. Gemakkelijk is dat u kan starten met een paar filters, waarvan u vervolgens alle variabelen aanpast volgens de kleuren, sferen, scherpte, tonen … die u wenst. U kan er ook jpg’s en tiff’s mee bewerken.

Na registratie downloadt u gratis Lightzone.

Alternatief 3. Darktable

Darktable behoudt eveneens het originele formaat. Deze virtuele lichttafel en donkere kamer kent behoorlijk wat features, maar minder mogelijkheden dan andere fotobewerkingsprogramma’s. Leuk is dat het beschikbaar is in ‒ weliswaar gebrekkig ‒ Nederlands en het Frans.

Darktable 2.6 werd eind 2018 uitgebracht. Hier vindt u de gratis download van Darktable voor Mac, Windows en Linux.