Hoe een interview vanuit verschillende gezichtspunten opnemen met één camera?

Hoe een interview vanuit verschillende gezichtspunten opnemen met één camera?

In Branding, Efficiëntie en infrastructuur door Telenet Business

Hoe dynamischer uw video, hoe langer uw kijkers geboeid blijven door het verhaal. Meerdere camerastandpunten helpen hierbij. Maar wat als u filmt met één camera?

Goed nieuws, want zelfs met één camera kan u het laten lijken alsof u met meerdere toestellen filmt. Hoe u die dynamiek erin brengt? Door verschillende shots en verplaatsingen te monteren tot één video. In dit artikel helpen we u daarmee.

Welke shots hebt u nodig?

Film vooraf al

Vergeet niet om ook het moment voor opname al te filmen. Laat uw camera draaien wanneer u handen schudt met de geïnterviewde, een praatje slaat, hem of haar de plaats wijst en instructies geeft over het verdere verloop. Dit levert vaak spontane beelden op die u tussen het gesprek kan monteren.

Neem vooral medium shots

Het hoofdstandpunt van de camera is het medium shot vanop een paar meter afstand. Dit brengt de geïnterviewde en een deel van de omgeving in beeld. Zo doet u het merendeel van het interview.

Zoom in voor meer drama

De close-up is de sterkste emotionele tool in uw handen. Benadruk drama en sterke uitspraken door in te zoomen op de geïnterviewde. Timing is hierbij cruciaal. Zoom in voordat de belangrijkste zinnen worden uitgesproken of tijdens een veelzeggende pauze.

Zoom nadien weer uit.

Werk af met profile shots

Tijdens het interview verplaatst u de camera meer naar de zijkant voor een profielshot. Werk dit in bij montage om uw publiek te laten voelen dat er gefilmd werd met meerdere camera’s.

Nadelig is wel dat dit standpunt minder geschikt is om essentiële quotes weer te geven. Maar ja, als uw geïnterviewde net op dat moment dé uitspraak doet waarop u zat te wachten… Al mag u altijd vragen om belangrijke uitspraken te herhalen wanneer u in close-up filmt.

Wissel deze 4 standpunten in montage af en uw video kluistert meer mensen langer aan het scherm.

Bekijkt u graag een filmpje met deze videotips? Dan raden we u de video Tips on shooting an interview with one camera van Lyndia.com aan.