Zo groot mogen de afbeeldingen op je website zijn
De Digitale Versnelling L’Accélération Digitale - 14 mei 2019
Grote afbeeldingen vertragen je website. Misschien kamp je met dit probleem, net als andere zelfstandigen en ondernemers. In dit artikel ontdek je hoe groot de foto's best zijn.
Bezoekers én Google verlaten je website als deze te traag laadt. Daarom verklein je de afbeeldingen best voordat je ze oplaadt naar jouw website. Het vraagt enkele minuten extra tijd, maar levert je wel meerdere voordelen op.
Met welke programma’s kan je beelden verkleinen? En wat zijn de beste formaten? De experten van De Digitale Versnelling vertellen je hierover graag meer tijdens een gratis videogesprek.
Verklein beelden vooraf
Aan te raden is om afbeeldingen al te verkleinen voordat je ze uploadt naar de server van je website. Dat doe je met fotobewerkingssoftware zoals bijvoorbeeld Photoshop of gratis alternatieven als Pixlr en GIMP.
De voordelen? De foto’s nemen minder serverruimte in, waardoor je maandelijkse hostingkost mogelijks lager uitvalt. Je verkort meteen ook de laadtijd van pagina’s waarop de foto’s staan. Dat komt o.a. je score in Google ten goede.
Grote en kleine formaten
Voor een website heb je van eenzelfde foto grote én kleine formaten nodig. Volg deze richtlijnen:
- 200 pixels breedte volstaan voor een kleine foto.
- 300 pixels breedte geven een middelgroot beeld.
- 1.024 pixels breedte is de richtlijn voor het maximumformaat.
- 1.200 tot 1.700 pixels breedte maken dat de foto getoond kan worden op het volledige scherm van een laptop.
Behoud telkens de originele hoogte-breedte-verhouding van de foto. Dan schaalt de hoogte automatisch mee.
1 foto, meerdere formaten
Sommige websiteplatformen, zoals WordPress, maken automatisch verschillende fotoformaten aan. In WordPress kan je bovendien gratis foto’s bijsnijden nadat je ze opgeladen hebt. Dat doe je door naast de foto op de knop ‘afbeelding bewerken’ te klikken.
Ook handig zijn betalende plugins zoals Kraken Image Optimizer die de fotogrootte automatisch met 50% verminderen zonder kwaliteitsverlies. Daardoor hoef je foto’s niet handmatig te verkleinen.
Wanneer je de foto’s vervolgens aan de webpagina's toevoegt, kies je het kleinst mogelijke formaat. Voor bezoekers die de foto’s ook in volle glorie willen bewonderen, zorg je ervoor dat het mediabestand zich opent als ze op het kleine beeld klikken.
Zo krijgen ze het grote en kwalitatieve 1.200 tot 1.700 pixel-beeld op hun scherm.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Boek dan een gratis videogesprek met één van de experten van De Digitale Versnelling.