5 url-tips voor een betere website en Google-ranking
De Digitale Versnelling L’Accélération Digitale - 7 mei 2019
Elke pagina op je website moet een apart adres hebben. Dit is de url. Hoe schrijf je een url die goed scoort in Google en mensen informeert?
Eerder koos je een domeinnaam, misschien wel op basis van de tips uit het artikel Hoe kies je de beste domeinnaam voor jouw zaak? In dit artikel kijken we naar de url's van alle pagina’s op je website. Want ja, deze zijn te verbeteren! Ga aan de slag met deze tips:
1. Leg een kruimelpad aan
Een goede url vertelt de bezoeker waar die zich op de website bevindt. Dit is het broodkruimelpad dat de bezoeker op de weg houdt. De domeinnaam wordt gevolgd door de categorie en de productnaam of blogtitel, ...
Via het kruimelpad vindt ook Google de weg. De zoekmachine gebruikt het om content te identificeren en de informatie op de pagina’s beter te presenteren in de zoekresultaten.
Bijvoorbeeld: https://www.chevis.be/meisjes/broeken-jumpsuits/. Het kruimelpad zegt dat de bezoeker zich op de website van Chevis uit Denderhoutem bevindt om te kiezen tussen de broeken en jumpsuits. Het is ook meteen duidelijk dat die behoren tot de collectie voor meisjes.
2. Beschrijf wat er op de pagina te vinden is
Een gebruiksvriendelijke url beschrijft wat er op de pagina te vinden is. Hierdoor is deze onmiddellijk te lezen en te begrijpen. Hierdoor vergroot de kans dat bezoekers je link vertrouwen en delen.
3. Gebruik keywords in de url
Je potentiële bezoekers zoeken gericht via Google het antwoord op hun vraag of het product dat ze wensen aan te kopen. Gebruik de zoektermen uit jouw sector in de url's.
4. Zet de belangrijkste woorden vooraan
Vaak neemt het content management systeem de titel van een blogpost over. Toch is het interessant om de url zelf aan te passen. Zo zet je best de belangrijkste woorden vooraan.
Bijvoorbeeld: de klusjessite https://www.twizzi.be/nl/vakman-inschrijven zet het woord ‘vakman’ voor ‘inschrijven’, hoewel de volledige boodschap is: ‘Schrijf je in als vakman’.
5. Vermijd technische taal
Je computer vindt zijn weg op basis van letters en cijfers … maar jouw bezoekers niet.
Een url als www.uwdomeinnaam.be/id=46+()XhpanIS werkt niet. Geef daarom ook je foto’s een duidelijke naam voordat je een foto uploadt op jouw site.
Kijk nu even naar jouw website met in je achterhoofd de bovenstaande tips om betere url's te schrijven. Wijs je bezoekers en Google goed de weg?