Heb je een eigen website, dan moet je die ergens vanop een fysieke locatie beschikbaar maken voor je bezoekers. Dat heet webhosting. Er zijn een heleboel gespecialiseerde bedrijven of hostingproviders met magazijnen vol servers, die soms tot wel tienduizenden websites hosten. Waarom mag je de hosting van je website niet onderschatten? En wat zijn betrouwbare, betaalbare en populaire opties voor de
Webhosting is meer dan een "thuis" voor je website
Op het eerste gezicht lijkt webhosting één van de vele eenvoudige randinvesteringen voor je website. Een toegankelijke plek om je website neer te poten, dat kan toch niet veel kosten? Tot op zekere hoogte is dat inderdaad zo. Je website zal er heus niet slechter uitzien als die zich ergens op een schimmige server in Oekraïne bevindt. Op zoek naar de goedkoopste oplossing, dan maar? Wacht even!
Hosting is en blijft een randdienst, maar wel een erg belangrijke. Webhosting draait namelijk om meer dan een plek om je website neer te poten. Als alles om de prijs zou draaien, zouden veel hostingproviders al lang zijn opgehouden te bestaan. Goede hosting zorgt ervoor dat je website:
- Altijd in de lucht is (de zogeheten uptime)
- Snel laadt voor je bezoekers
- Ondersteund wordt in geval van problemen, bijvoorbeeld met een helpdesk in het Nederlands
Het relatieve belang van de drie factoren hierboven hangt af van jouw situatie en je bedrijf. Niet iedereen heeft tenslotte dezelfde webhosting nodig. Een webshop moet bijvoorbeeld permanent online zijn en supersnel werken, terwijl je met een eigen restaurant of loodgietersbedrijf vooral een fijn visitekaartje wilt, zonder verder veel om te kijken naar je website.
Checklist: webhosting voor jouw zaak
Hieronder enkele vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je op zoek gaat naar een aanbieder van webhosting die bij je past. Zo stel je prioriteiten en kun je een gerichte keuze maken.
- Hoe belangrijk is je website voor je businessmodel?
- Welk doel heeft jouw website? Heeft dat doel rechtstreeks te maken met je omzet?
- Heb je zelf veel technische (beveiligings)kennis?
- Welke ondersteuning verwacht je van een webhosting, en in welke taal?
Zodra je voor jezelf een antwoord hebt geformuleerd op die vragen, kun je hostingaanbieders vergelijken.