Vijf tips om door te nemen alvorens met een webdesigner in zee te gaan
Nick Vandeneynde - 26 augustus 2019
Je hebt nood aan een website voor je bedrijf, je hobby, je webshop of voor een andere gelegenheid. Hoe ga je dan aan de slag? Waar moet je op letten? Vaak lijkt het alsof je de keuze moet maken tussen een goedkope websitebouwer, die nét niet dat doet wat je wil, of tussen een hele dure, volledig op maat gemaakte website. Gelukkig is niets minder waar. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden
1. Tijd voor kwaliteit
Start met het bekijken van websites van anderen, met de focus op websites in jouw branche. Zo kan je ontdekken welke kleuren, welke indeling en welke handigheden je het meest aanspreken. Vaak vind je onderaan de pagina een verwijzing naar de webdesigner van de site, zodat je die kan contacteren. Vraag de webdesigner van jouw keuze ook steeds naar referenties en vooral naar voorbeelden van eerder gemaakte websites, in dezelfde sector of met dezelfde doeleinden.
2. Investering waard?
Te vaak wordt het imago of het merk van een bedrijf onderschat. Om geloofwaardig over te komen, is het belangrijk dat alles klopt. Dit start al vanaf de eerste beschikbare onlinebeelden. Ik raad aan om vanaf dag één maximaal te investeren in je bedrijf. Dit wil echter niet zeggen dat je ook meteen een groot budget moet voorzien.
Indien je de voorkeur geeft aan een volledig op maat afgewerkte website, dan heeft dit uiteraard een impact op de prijs. De kosten liggen hoger, gezien het een zeer tijdsintensief creatief proces betreft. Ook hiervoor bestaan er alternatieven.
Zo kan een webdesigner starten met een open source CMS (content management systeem) in combinatie met een aangekocht thema. Dit wil zeggen dat het programma, dat gebruikt wordt bij de opstart en eerste ontwikkeling van de website, gratis is. Wanneer de webdesigner start vanuit een dergelijk aangekocht thema worden er kosten in de eerste stappen van de opmaak van de website uitgespaard. De webdesigner doet dan slechts aanpassingen aan het bestaande thema en moet niet alles op maat ontwikkelen. Nadien zet hij alle informatie en beeldmateriaal op jouw website, zodat er alsnog een uniek en persoonlijk project wordt afgeleverd.
Zo bekom je een op maat gemaakte website, zonder torenhoge kosten.
3. Zelf je site en kosten beheren!
Jouw website is van jou… nu en in de toekomst. Te vaak kom ik, als webdesigner, klanten tegen waar de registratie van hun website (de domeinnaam) niet op hun eigen naam staat. Dit wil zeggen dat je nadien nog moet vragen aan je webdesigner of hij die op jouw naam wil zetten. Soms worden hier ook kosten voor aangerekend. Je eigen website wordt als het ware gegijzeld door je webdesigner. Zolang jouw website niet op jouw naam staat, ben je officieel niet de eigenaar. Let hierop!
Wat bepaalt nu precies de prijs van de bouw van een website?
1. de creatieve ontwikkeling (teksten, foto’s, video's, pagina’s,..)
2. de hosting (de webruimte online en je domeinnaam)
3. het onderhoud (terugkerende kosten voor een onderhoudscontract)
Het is van groot belang om die kosten vooraf in detail te bespreken. Wil je zelf teksten en foto’s kunnen aanpassen? Bespreek dit dan ook op voorhand met je webdesigner en vraag of hij je kan leren hoe je je site kan onderhouden. Bespreek eveneens of er nadien nog bijkomende kosten kunnen zijn, bijvoorbeeld wanneer de webdesigner achteraf nog updates of aanpassingen dient te doen.
4. Kan jouw website groeien?
Wanneer je start met een nieuw merk of bedrijf, wil je uiteraard dat potentiële klanten of geïnteresseerden je online gemakkelijk kunnen vinden. De verwachtingen van jouw website kunnen ook wijzigen, naarmate je bedrijf groeit. Zo kan het bijvoorbeeld belangrijk worden, voor de groei van je onderneming, om je website beschikbaar te stellen in verschillende talen. Dit om zodoende nieuwe doelgroepen aan te spreken en te bereiken. Ook bestaat de mogelijkheid dat je na een tijd graag producten of diensten via jouw website wil verkopen.
De keuze van je website bij aanvang, bepaalt de mogelijkheden en de eventuele bijkomende kosten, wanneer je nadien extra functionaliteiten wil toevoegen. Bespreek daarom vooraf ook de groeimogelijkheden van jouw website met je webdesigner.
5. Is de klik er?
De laatste tip is misschien wel de belangrijkste! Zoek iemand die met je meedenkt. Een goede webdesigner denkt verder dan je website. Zoek iemand die bijvoorbeeld originele ideeën heeft rond hoe je je website bekend kan maken. Iemand die nadenkt over hoe jouw klanten voordeel kunnen halen uit jouw website. Iemand die je tips kan meegeven over digitaal werken en hoe jouw website je werk kan vergemakkelijken of zelfs gedeeltelijk kan overnemen.
Een goede klik is van onschatbare waarde om tot een voldoening gevend resultaat te komen. Je legt een belangrijk stuk van jezelf in handen van je webdesigner en gaat samen een constructieve professionele relatie aan. Een goed gevoel en wederzijds vertrouwen is key in een goede samenwerking.
Hopelijk heb ik je met dit artikel voldoende geïnformeerd en heb je een goed overzicht gekregen van de zaken waarop je moet letten, alvorens in zee te gaan met een webdesigner.
Indien je wil bespreken wat ik voor jou en je website kan betekenen, neem dan gerust contact met me op. Samen maken we er werk van!