Stel je hebt zelf een simpele website in elkaar gestoken, hoe kan je die hosten en hoeveel zal dit je kosten?
Domeinnaam š»
Ā
Een eerste kost die je zult moeten maken is een domeinnaam kopen.
Meer informatie hierover kan je vinden opĀ Ā https://www.dnsbelgium.be/Ā
Voor een doorsnee domeinnaam moet je rekenen op een jaarlijkse kost van 25 euro, al geldt hier wel het principe van vraag en aanbod, waardoor je voor sommige domeinnamen al rap enkele duizenden euro's zult moeten neerleggen.
Ā
Let bij het kiezen van een domeinnaam op volgende zaken:
- De naam van u bedrijf komt er in voor
- Het is best een korte naam die gemakkelijk onthouden kan worden
- Er is geen fonetischeĀ ambiguĆÆteit
- De naam is op sociale media die je wenst te gebruiken ook nog beschikbaar
Email š§
Ā
Je wenst ook te mailen vanuit je nieuwe domeinnaam, een populaire keuze hiervoor is GSuite van Google. Deze service kost maandelijks ongeveerĀ 5 euro.
Ā
Bij de meeste providers waar je u domeinnaam registreerde kun je ook voor een maandelijkse kost een email-account aanmaken.
Ā
Je kunt natuurlijk ook gewoon een gratis email adres aanmaken bij bijvoorbeeld gmail. Het verschil is dat nu je emailadres niet zal eindigen met @uwdomeinnaam.be
Ā
Dynamische vs Statische site šāāļø
Ā
Voor dynamische sites zul je een webserver nodig hebben. Hierop draait dan de code (bijvoorbeeldĀ php) die je website dynamisch zal opbouwen (data ophalen uit een database bijvoorbeeld)Ā en terugsturen naar de bezoeker van u site.
Voor een basis server beginnen de prijzen aan kleine 10 euro per maand, verwacht je echter hƩƩl vƩƩl bezoekers op je site zou je misschien moeten overstappen op een deticated server, en zullen de maandelijkse kosten ook een pak hoger liggen.
Ā
Ā
Statische sites bevatten enkel html, css en javascript. Deze hebben het voordeel dat ze iets rapper laden en gratis gehost kunnen worden. Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je server gehackt kan worden.
Ā
De term statisch kan hier ook een beetje misleidend zijn, je kan wel degelijk bewegend beeld op je site zetten, google maps kaartje tonen,Ā met javascript tabs open klikken, en met behulp van externe api's dynamische data inladen op je statische site.
Ā
De cloud āļø
Ā
In de meeste gevallen is een mooi gedesignde statische website eigenlijk exact wat je bedrijf nodig heeft, maar ontbreekt er toch functionaliteit die je van de server nodig hebt. Denk maar aan een online formulier dat de klant kan invullen, deze data moet ergens worden opgeslagen en/of doorgestuurd worden naar je mailbox.
Ā
Sommige zaken wil je ook geheim houden voor je klanten/concurrentie, ook deze code moet je op de server zetten zodat je enkel het resultaat kunt laten zien op de website.
Ā
Een goede oplossing hiervoor, als je geen hele server wilt huren is hetĀ gebruik maken van serverless technologie. Deze laat toe om serverside code te schrijven in lambda functies (bij Amazone), azure functions (microsoft)Ā of cloud functions (google). Je betaald hier dan ook enkel voor de seconden die je effectief gebruikt.
Ā
Het voordeel bij een kleine site is dat deze kosten nagenoeg verwaarloosbaar zijn (je krijgt maandelijks x aantal minuten gratis) + je hoeft niet zelf de server up to date te houden met security updates. Voor sites met net heel veel trafiek is dit dan weer interessant omdat deze manier van werken automatisch omhoog schaalt als het nodig is, en je dus niet hoeft te betalen voor een dure server die bijvoorbeeld 's nachts toch niets staat te doen.
Ā
Samengevat š§¾
Ā
Een site hosten kan eigenlijk gratis (bijvoorbeeld op github, netlify, telenet.users,...) maar dit komt niet echt professioneel over, je koopt dus best op zijn minst een domeinnaam (25eur/jaar) die linkt naar deze pagina zodat je klanten je eenvoudig kunnen terugvinden.
Ā
Vervolgens hangt het af of je eigen email adres wilt (5eur/maand) een server nodig hebt (10eur/maand). Ikzelf ga tegenwoordig altijd gebruik maken van serverless technologie ipv zelf een server te moeten onderhouden.
Ā
Ā