Het verschil tussen hosting, domeinnaam en SLL

Jurgen Platteau - 25 november 2019

Hosting, domeinnaam en SSL-certificaat

Hosting, domeinnaam en SLL zijn drie termen die noodzakelijk zijn voor het laten draaien van jouw website. Maar wat betekenen ze nu precies?

Wanneer je een nieuwe website laat ontwikkelen, dien je naast de eenmalige kost van de ontwikkeling nog rekening te houden met drie jaarlijkse kosten:

  • Hosting
  • Domeinnaam
  • SSL

Deze drie items zijn relatief goedkoop, maar noodzakelijk om jouw website te laten draaien. Maar wat zijn ze precies? En wat is het verschil tussen de hosting en een domeinnaam?

Hosting

We beginnen met het doorprikken van een illusie: de cloud bestaat niet!

'De cloud' is eigenlijk niets meer dan een andere computer, aangesloten aan het internet. Als je jouw website beschikbaar wil stellen op het wereldwijde web dien je een geschikte webruimte op een server te huren. Die ruimte is de plaats waar jouw website komt te staan. Doordat deze server aangesloten is op het internet kunnen jouw (potentiële) klanten naar je webpagina surfen.

Domeinnaam

Computers (en servers) communiceren onderling door middel van een IP-adres (bijvoorbeeld 74.125.143.101). Een IP-adres kan je vergelijken met een soort telefoonnummer. Nadat jouw website online werd geplaatst, kan je naar het ‘telefoonnummer’ surfen om jouw website te zien te krijgen.

Hoewel IP-adressen efficiënt zijn voor machines kan het voor mensen heel omslachtig zijn. Stel je voor dat je even Facebook wil checken. Dan zou je, indien domeinnamen niet zouden bestaan, moeten surfen naar 179.60.195.36 in plaats van naar www.facebook.com. Het zou natuurlijk voor niemand van ons gemakkelijk zijn om alle IP-adressen van onze favoriete websites te herinneren.

Gelukkig zijn er domeinnamen! Een domeinnaam (bijvoorbeeld mijnwebsite.be) kan je laten registreren om deze daarna te laten linken aan een IP-adres (het IP-adres van de server waarop jouw website gehost wordt). Wanneer internetgebruikers dan surfen naar mijnwebsite.be zal de computer dit achterliggend vertalen naar een IP-adres, om zo de juiste website te tonen.

Dat is ook de reden waarom een domeinnaam uniek moet zijn. Heeft er al iemand anders jouw gewenste domeinnaam geregistreerd? Jammer! Zolang je wettelijk gezien geen recht hebt op die domeinnaam zal je een andere geschikte domeinnaam moeten zoeken.

SSL

Sinds juni 2018 markeert Google alle sites die niet voorzien zijn van een geldig SSL-certificaat expliciet als 'onveilig'. Een SSL-certificaat herken je aan het slotje in de adresbalk en zorgt voor het encrypteren van alle verkeer tussen jouw website en de computers of smart devices van bezoekers (formulieren, betalingsgegevens, wachtwoorden, etc.).

Jurgen Platteau

Jurgen inschakelen voor je zaak?