Cloud is geen back-up

Stef Geeraerts - 13 augustus 2019

cloudbackup

De dag van vandaag bestaat er nog steeds een groot misverstand bij het begrip 'cloud'. Tijdens interventies krijg ik vaak te horen 'Ja, ik heb een back-up, want al mijn gegevens zitten in de cloud'. Toch moet ik je helaas teleurstellen.... Cloud is geen back-up. Wat als een bepaald bestand in de cloud een virus bevat? In deze post leg ik graag het verschil uit tussen back-up en cloud.

Heel wat mensen plaatsen al hun bestanden in OneDrive of Google Drive, en zijn ervan overtuigd dat hun bestanden veilig zijn. Een cloud kan niet defect gaan zoals een lokale harde schijf, en dus slapen we maar op beide oren. Toch moet ik je nu al teleurstellen: een clouddienst is helaas geen back-up en biedt dus geen garantie voor het behoud van data. Het is een ideale manier om bestanden te synchroniseren en te delen, maar het is dus geen back-up.

Meermaals per week krijg ik het van klanten te horen: "Een backup? Ja hoor, al mijn bestanden zitten in de cloud, geen probleem". Euhm... eigenlijk wel.  We vertrouwen op bedrijven zoals Microsoft en Google en verwachten dat ze verschillende kopieën hebben zodat je gegevens nooit meer verloren kunnen gaan. In theorie klopt dit inderdaad, maar er kan nog steeds heel wat fout gaan met je data.

Ideaal, die synchronisatie met de cloud! Of toch maar niet?

Uiteraard heb je de cloud zo ingesteld dat je eigenlijk aan niets meer hoeft te denken. Je schakelt de synchronisatie in, want dat is zeker zo handig. Je maakt een bestandje aan op je computer, en dit vliegt dan automatisch in de cloud. Handig toch?

Ja, maar zeker niet zonder risico. Want wat als er er zich plots een hardnekkig virus op je harde schijf nestelt en alle bestanden versleutelt? Ook dan doet je computer wat jij gevraagd hebt, namelijk alles met je cloud synchroniseren. Inderdaad, die versleutelde bestanden worden dus gewoon gesynchroniseerd en overschreven, kwestie dat je altijd wil kunnen werken met de meest recente versie van je bestanden. Resultaat: een cloud vol onbruikbare documenten. Dan maar versiegeschiedenis induiken en proberen een vorige en betere versie te pakken te krijgen? Dat kan een optie zijn, maar daar kruipt heel wat tijd in, en het is zeker geen garantie dat het altijd werkt.

Naast de kans op het synchroniseren van virussen naar de cloud, kan het ook gewoon fout lopen bij een menselijke fout. Wat als je per ongeluk een bestand verwijdert? Juist ja, even naar de prullenbak en weer opvissen. Hou er echter rekening mee dat wanneer je opslagruimte dreigt vol te raken, de prullenbak automatisch leegegemaakt wordt. Oeps... weg bestand. Bovendien is de cloud zo ingesteld dat je maar x-aantal dagen de tijd hebt om bestanden terug te halen, waarna ze echt verdwijnen. 

Hoewel Microsoft of Google ons ervan overtuigen dat de cloud altijd veilig en operationeel is, kan het in de praktijk nog anders uitdraaien. Voor je toegang kreeg tot je cloud ben ik er zeker van dat je de kleine lettertjes ook gelezen hebt. Nee? Geen probleem, ik fris het even op: het komt erop neer dat je akkoord bent gegaan met het feit dat - als er bij Google of Microsoft een panne of defect is, je de kans hebt om je data verliezen.

Daarom kan ik het niet genoeg herhalen: cloud is geen back-up!

Hoe je zorgt voor een goede back-up van je cloud? Dat kan je binnenkort lezen in een nieuwe post.

Tot snel!

 

Stef Geeraerts

IT Prof

 

Stef Geeraerts

Stef inschakelen voor je zaak?