Jij, ik, iedereen communiceert via verhalen. We vertellen ze, we bedenken ze, we vergroten ze uit en we genieten wanneer anderen aan onze lippen hangen. Storytelling werkt. Sommige bedrijven hebben dit al lang door en passen dit goed toe in hun communicatie naar leads en klanten. Veel andere bedrijven denken dat ze aan storytelling doen, maar slaan de bal compleet mis. Waarom?
Hoe pak je storytelling op een goede manier aan?
1. Wees duidelijk
Zorg dat je video maar 1 doel heeft.
Voorbeeld:
- Jouw bedrijf, missie en visie voorstellen
- Een onweerstaanbare actie promoten
- De voorstelling van een nieuw product
Weet in welke fase van het verkoopproces je de kijker toespreekt en bepaal op voorhand goed wat je wil dat de kijker doet na de video? (Call to action)
2. Zorg dat iedere boodschap waardevol is
Zorg dat jouw boodschap een meerwaarde is voor het publiek.
Geef hen de kans om met jou en met jouw product of dienst te ‘resoneren’.
Als je iets verkoopt, toon dan het product en vertel waarom je dit verkoopt.
Verleen je een dienst, laat dan vooral zien wie je bent. Jij bent op dat moment het product.
Vertel hen jouw verhaal.
3. Gebruik jouw kwaliteiten
Heb je een krachtige of heel aangename stem, vertel dan zelf het verhaal. Maar is dit niet het geval, laat dan misschien een medewerker aan woord of maak een video met voice-over of tekst onderaan waarin men jou of jouw bedrijf in actie ziet.
Weet wat anderen in jou appreciëren en gebruik dit.
4. Vertel over het juiste onderwerp
Onderwerpen vinden om video’s van te maken lijkt misschien niet zo gemakkelijk, maar eens je de eerste video hebt ingeblikt, kom je sowieso tot nieuwe ideeën.
Vertel bijvoorbeeld over jouw passie en jouw business. Waarschijnlijk heb je dit script al ettelijke keren verteld aan iemand die je voor de eerste keer ontmoet.
Of geef de kijkers tips die hen helpen en ondertussen kan jij jouw expertise aantonen.
Als je diensten verkoopt, zijn dit ideale onderwerpen. Verkoop je een product, dan heb je het bijvoorbeeld over het onderhoud of de verschillende toepassingen. Of je werkt er zelf mee …
Maar het belangrijkste is AUTHENTICITEIT
Goede video’s zijn niet altijd de video’s die perfect gemonteerd en geproducet zijn.
Goede video’s zijn de video’s die authentiek zijn, die niet fake zijn.
De meest succesvolle video’s weerspiegelen de energie, de persoonlijkheid, de oprechtheid en de waarden die het bedrijf of de bedrijfsleider uitstralen.
Bekijk hierbij de referentie van Meesterschilder Serpieters, waar vind hij de inspiratie voor zijn werk
Uiteraard zullen er altijd kijkers zijn die opmerkingen hebben. Voor iedereen goed doen of iedereen pleasen, dat kan niet. Maar je zal met een authentieke video wel de juiste kijkers aantrekken.
Er zijn video’s die onmiddellijk gestopt worden door bepaalde mensen, maar diezelfde video’s kunnen ook volledig door een andere groep mensen van begin tot einde bekeken worden. Niet iedereen is fan van jou😉
Sommige kijkers houden van entertainment en show, anderen verkiezen eerder nederigheid en een rustige spreker.
Maar 1 ding is zeker.
Als jij interessante content vertelt en de kijker voelt aan dat jij echt bent, dan word je geapprecieerd. Dat staat vast.
Laatst hoorde ik nog een ondernemer dit vertellen:
‘Vroeger duurde het uren voor ik een korte videoboodschap had opgenomen en gemonteerd. Ik wou dat alles perfect was. Tijdens het filmen kon je altijd zien hoe zenuwachtig ik was. Ik herkende mezelf soms niet. En veel reactie kwam er nooit op die filmpjes.
Toen ik begon met spontane video’s op te nemen (weliswaar even over nagedacht 😉) van aan mijn bureau of zelfs aan het koffiemachine, dan pas werd ik ‘populair’. Ik kreeg reactie, feedback en … nieuwe klanten. En allemaal omdat ik mezelf was tijdens de opname.’